Most v Kurimanoch spadol pre ušetrených 10.000 eur

29.01.2013 Bratislava

Bratislava 29. januára (TASR) – Za pádom rozostavaného mosta v Kurimanoch má byť podľa expertov na mostné objekty šetrenie na spevnení mosta. Informovalo o tom dnešné vydanie denníka Pravda. Spevnenie malo byť nedostatočné, a tak sa zle postavené podpery zrútili a usmrtili štyroch ľudí.

Denník zistil, že pridanie pár kusov oceľových stojok, ktoré by zlepšili stabilitu skruže, by vyšlo najviac na 10.000 eur. Celá inštalácia skruží stála 322.000 eur. Posúdenie príčin tragédie z novembra 2012 vyšetrovatelia predložili aj Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). "Obsah správy je súčasťou vyšetrovacieho spisu," uviedol pre denník hovorca NDS Marcel Jánošík.

Preverovanie statických výpočtov výdrže stojok ešte pokračuje. "Keďže stojky boli postavené tak, ako boli nakreslené, pochybil zrejme aj statik," tvrdí Pravda. Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) dnes v parlamentnom výbore pre hospodárske záležitosti prednesie správu o opatreniach jeho rezortu na objasnenie situácie po páde diaľničného mosta.


MDVRR: Dohady o príčinách pádu mosta v Kurimanoch sú zatiaľ len špekuláciami


Ministerstvo dopravy dlhodobo poukazuje na to, že príliš vysoký tlak na ceny môže kompromitovať kvalitu diaľničnej výstavby. "Kým však nebude jasné konečné stanovisko vyšetrovateľa, všetky dohady o príčine pádu konštrukcie sú a budú len špekuláciami," uviedol pre TASR hovorca rezortu Martin Kóňa.

Reagoval tak na najnovšie informácie o dôvodoch pádu rozostavaného mosta v Kurimanoch. Podľa denníka Pravda má byť za pádom mosta šetrenie na spevnení. To malo byť nedostatočné, a tak sa zle postavené podpery zrútili. Denník zistil, že pridanie pár kusov oceľových stojok, ktoré by zlepšili stabilitu skruže, by vyšlo najviac na 10.000 eur. Celá inštalácia skruží stála 322.000 eur.

Podľa exministra dopravy a predsedu opozičného KDH Jána Figeľa sú bezpečnostné normy a stavebný dozor záležitosti, ktoré neznesú kompromis. Nie je tak pri nich čo zľavovať, alebo na nich šetriť, vyhlásil dnes v Národnej rade (NR) SR.
 

Vyberte región